Domácí výroba sirupů

Pro výrobu sirupů pro ochucování nápojů je možné využívat velmi různorodé suroviny. Nejčastěji se ale využívají ovocné mošty a výluhy bylin.

Ovocné šťávy

Velmi často se z tuzemských plodů využívá:

  • Bobulové ovoce
    • červený rybíz a černý rybíz
    • maliny
    • ostružiny
  • Peckové ovoce
    • višně
  • Jádrové ovoce
    • jablka
    • černý jeřáb
    • černý bez (plody)
  • Réva vinná

Základem je vždy kvalitní dobře ošetřený mošt. Viz články Technologie výroby džusů a Filtrace džusů a moštů.

Výluhy bylin

Výlohy z bylin (ve vodě) se získávají studenou, či horkou macerací. Zda macerovat za studena (například květ černého bezu), nebo horkou cestou (máta peprná) je nutné se rozhodnout podle účinné látky v bylinách. Některé látky se bez zahřátí odvaru neuvolní a u některých bylin naopak při zahřátí mohou účinné látky degradovat. Nejčastěji se dělají sirupy z následujících bylin:

  • Máta peprná
  • Meduňka lékařská
  • Květ černého bezu
  • Mateřídouška obecná popřípadě tymián
  • Levandule lékařská

Do připravených ovocných šťáv se přimíchá řepný cukr nejčastěji v poměru džus:cukr 1:1,5. Pro dokonalé rozpuštění a zároveň i sterilizaci se za stálého míchání roztok zahřeje na cca 80 °C po dobu 10 min. Ovocné šťávy je nutné vždy přikyselit. Nejčastěji se využívá kyselina citrónová v dávce 50 – 80 g/l.

U bylinných sirupů do nápojů je postup podobný jako při výrobě sirupu z ovocných šťáv. U sirupů podávaných na lžičce bývá poměr odvaru: cukru 1:1 a nepřidává se kyselina citrónová (například tymián, jitrocel, …).
Pro zachování barvy a jako antioxidační ochranu je možné použít vitamín C což je kyselina askorbová (v naší nabídce pod obchodním označením Ecobin) v dávce 5-10 g/hl.
Pro konzervaci sirupů se používá Sorban draselný (pod obchodním názvem Vinosorb) v dávce 27 g/hl.

Výroba bezového sirupu

Recept na bezový sirup

20 květů černého bezu
3l převařené a vychladlé vody
2 na kolečka nakrájené citrony
60g kyseliny citrónové

Naložit do 4l sklenice, promíchat, zavřít alobalem a nechat 3 dny stát na slunci (pravidelně promíchat). Následně přecedit přes cedník a plátno. Zahřát na 80°C a rozpustit 4,5 kg cukru. Plníme do lahví. Pro uchování sirupů jsou nejvhodnější tmavé lahve, protože chrání sirup před UV zářením.